marraskuuta 05, 2021

Heikki-hylkeen tutkimuspaja ja merellinen ikkuna

Viime kerran tarinassa Merenkurkun merikarhu törmäsi mystiseen arkkuun laivaretkellään. Saimme selville, että arkku kuului Heikki-hylkeelle. Heikki-hylje rakastaa tutkimuksia ja pyysikin Merikarhua ja lapsia apuun tieteellisiin vesitutkimuksiin. Tällä viikolla pääsimme vihdoin tutkimusten pariin.

Merikarhu ja Heikki-hylje kertomassa lapsille tulevista kokeista.








Väriliuoksia tiputettiin tipoittain kirkkaaseen veteen pipetillä ja hämmästeltiin miten kirkas vesi muuttui värilliseksi.
Kokeilimme myös lisätä veteen ruokaöljyä ja hämmästelimme, mitä tapahtuu. Öljy nousi veden pinnalle ja öljy kerääntyi useiksi pieniksi tai yhdeksi isoksi kuplaksi.

Kokeilimme myös sulamiskoetta, jossa meillä oli käytössä pakastimessa jäädytettyjä laivoja. Laivoja uitettiin viileässä vedessä (vihreällä lapulla merkattu) sekä lämpimässä vedessä (punaisella lapulla merkattu). Lasten tehtävänä oli selvittää, kummassa jäädytetty laiva sulaisi nopeammin-viileässä vai lämpimässä vedessä. 


 
 
Teimme myös kelluntakokeita. Lasten tehtävänä oli ensin arvioida kunkin esineen kohdalla, uppoaako vai kelluuko esine. Sitten testattiin pudottaa esine kerrallaan vesiastiaan ja katsottiin, osuiko arviomme oikeaan.

Tässä kaikki kelluvat esineet.
Ja tässä kaikki uppoavat esineet.

Tutkimuspajan päätteeksi oli tarjolla yllätyksenä kaakaota, jota Merikarhukin nauttii tarinan mukaan ilmojen viiletessä.

Tällä viikolla olemme myös valmistelleet lasten kanssa merellistä ikkunaa. Merelliseen ikkuna on ikkunan väliin tehty merimaisema, johon lapset askartelevat erilaisia asioita, joita merestä voi löytyä. Tällä kertaa teimme rapuja ja meduusoja.




Heikki-hylkeen laivakin sai viirinauhat, kun teimme ne saksiharjoituksena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti